Radyo Sputnik’te, “Yeni Şeyler Rehberi” programına konuk olan İSKİ Genel Müdürü Doç. Dr. Şafak Başa, İSKİ’nin Güneş Enerjisi Sistemi (GES) yatırımları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
İSKİ Genel Müdürü Doç. Dr. Şafak Başa, Radyo Sputnik’te Serhat Ayan’ın sunduğu “Yeni Şeyler Rehberi” programının canlı yayın konuğu oldu. Programda Serhat Ayan’ın sorularını yanıtlayan Başa, İSKİ’nin enerji maliyetlerini düşürmek ve çevreye katkı sağlamak amacıyla yaptığı yatırımları anlattı. İSKİ’nin, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ortaya koymuş olduğu “Yeşil İstanbul” vizyonu çerçevesinde hayata geçirdiği güneş enerjisi sistemi yatırımlarının önemine dikkat çekti.
“GÖREVE GELDİĞİMİZDE, 2019 YILINDA BİR YEŞİL ENERJİ PLANI YAPTIK”
Haziran 2019’dan itibaren sürdürülebilir enerji kaynakları konusunda attıkları adımlara değinen Doç. Dr. Şafak Başa, “Yeşil İstanbul vizyonunu ve çevreyi önceleyen yatırımlar yapıyoruz” dedi. Başa, “İSKİ de biliyorsunuz İstanbul’un en köklü kuruluşlarından biri ve çok ciddi manada atık su arıtımı yapıyor. Bu noktada da önemli ölçüde elektrik harcıyor. İstanbul’da tüketilen elektriğin neredeyse %3,5’ini İSKİ tüketiyor. Göreve geldiğimizde, 2019 yılında bir yeşil enerji planı yaptık. Yeşil enerji yatırımlarımızı nasıl artırabiliriz noktasında çalışmalarımız oldu. Şöyle ifade edeyim; 2019’da sadece İSKİ’nin, bizim devraldığımız kurulu güneş enerjisi kapasitesi 1.4 megawattı. Bir İkitelli İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde bir de Büyükçekmece İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde güneş enerjisi tesisleri vardı. Onların haricinde başka bir tesisimiz yoktu. Hemen hızlıca çalışmalarımızı hızlandırdık ve ciddi güneş enerjisi yatırımları yaptık. Hemen örnek vereyim; 2020 yılında mesela Büyükçekmece- Kağıthane İçme Suyu Arıtma Tesislerimiz, Battalgazi, Ferhatpaşa, Kartal, Eşref Bitlis, Esenyalı İçme Suyu Terfi Merkezlerinde yeni lokasyona 2.7 megawatlık yeni güneş enerjisi yatırımları yaptık ve hemen hızlıca kurulu gücümüzü 4.1 megawata çıkardık. Yani 1.4’ten aldık, 10’nun üzerine çıkardık. Mesela 2022 yılında Şile İçme Suyu Arıtma Tesisi’mizin üzeri tamamen güneş enerjisi oldu. Kapasiteyi 4.3’e çıkardık” dedi.
“6 BİN 650 HANENİN YILLIK ENERJİ İHTİYACINI KARŞILAMIŞ OLUYORUZ.”
Güneş Enerjisi Sistemi yatırımlarının enerji tasarrufu ve çevreci politikalar açısından getirilerine değinen Başa, “En büyük yatırımı Cumhuriyetin yüzüncü yılı olan 2023 yılında yaptık” diyerek sözlerine şu şekilde devam etti:
“Burada İSKİ Dudullu, Bahçelievler, Mahmutbey, Malkoçoğlu ve Yakut İçme Suyu Terfi Merkezlerimiz, Genel Müdürlüğümüzün ambar binalarında çatıları güneş enerjisi santrallerine entegre ettik. 2023-2024 yıllarında 5.1 megawatlık bir kapasite daha bunun üzerine koyarak, altı farklı lokasyonda çalışmalar bitti ve şu anda toplam kurulu gücümüz megawatt olarak 10’a ulaştı. Yani altı katlık bir kapasite artışından bahsediyorum. Gerçekten bu son derece önemli ve kabaca 275 milyon TL civarında bir yeşil enerji, GES yatırımını karşılamış oldu. Bu ne anlama geliyor? Yani bizim yıllık elektrik üretimimiz GES’lerden 10.3 milyon kilovatsaat olmuş oluyor ve 6 bin 650 hanenin de yıllık enerji ihtiyacını karşılamış oluyoruz. Bunun biliyorsunuz doğa ve çevre üzerinde çok olumlu katkıları var. 5 milyon 387 bin kilogramın üzerinde bir karbondioksiti önlemiş oluyoruz. 138 bin 150 ağacın doğaya kazandırılmasını sağlamış oluyoruz ve 4 bin 450 adet aracın trafikten çekilmiş olması anlamına geliyor. Burada durmayacağız, yatırımlarımız devam edecek. Bu sadece İSKİ’nin yatırımları, onu da ifade edeyim. O gün lansmanda açılışını yaptığımız santraller içerisinde İstanbul Büyükşehir Belediyemizin de çok önemli yatırımları var. Sayın Başkanımız bunları anlattılar. Özellikle Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı çok önemli yatırımlar yaptı. Onlar için örnek vereyim; Mesela onlar da yine 37 tane tesiste, güneş enerji yatırımlarını tamamlamış oldular.” açıklamalarında bulundu.
DOÇ.DR. ŞAFAK BAŞA: ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE İSKİ’NİN HES YATIRIMLARINI DA GÖRECEKSİNİZ
Programın son bölümünde İSKİ’nin yenilenebilir enerji yatırımlarının güneş enerjisi ile sınırlı kalmayacağını belirten Başa, ilerleyen dönemde diğer alternatif enerji kaynaklarına yönelik projelerinin de gündemde olduğunu belirtti.
Başa, “Tabii alternatif enerji deyince GES’ler akla gelmesin. Biz RES çalışıyoruz yani rüzgar enerjisi de çok önemli. Yine bizim arıtma tesislerimizin çıkışında Düşey HES dedikleri hidroelektrik santralleri yani çıkan sudan yararlanarak elektrik üretimi. Önümüzdeki dönemde İSKİ’nin bu dediğim gibi HES yatırımlarını da göreceksiniz. Rüzgar enerjisi yatırımlarını da göreceksiniz. Burada en önemli sorun yer bulmak. Yer açısından, tesis yapmak açısından sıkıntılı bir noktadayız ama dediğim gibi İSKİ’nin de mevcut bütün binaları, bütün arazileri bulabildiğimiz her yere, genel müdürlüğümüzün çatısı dahil, ambar binalarımız dahil tamamını GES yaparak bu ucuz enerjiyi, bu temiz enerjiyi, bu çevreci enerjiyi kullanmak istiyoruz. Elektrik fiyatlarındaki artış bizi de su fiyatlarını ayarlama noktasında maalesef olumsuz etkiliyor. O noktada ne kadar GES yatırımı yapılsa, ne kadar alternatif enerji kaynaklarını kullanırsak o derece suyun maliyetlerini düşürmüş oluyoruz. Biz bunun mücadelesini veriyoruz. Bu konuda Sayın Başkanımız Ekrem İmamoğlu çok önemli bir vizyon ortaya koydu. Biz de bu vizyonu gerçekleştirmek için tüm birimlerimizle canla başla çalışıyoruz.”
Program sonunda Serhat Ayan, İSKİ’nin yeşil enerji yatırımlarının diğer kamu kurumlarına örnek olmasını dilediğini ve bu adımların İstanbul’dan başlayarak dünyaya yayılmasını umut ettiğini ifade etti.