İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çiğli Tramvayı, Onat Tüneli Ve Eds İçin Tarihler Belli Oldu

Radyo Trafik İzmir, İzmir ulaşımına yön verenleri konuk etmeye devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Kadir Efe Oruç ile Fen İşleri Dairesi Başkanı Hamdi Ziya Aydın İzmir ulaşımına dair yapılanları, projeleri ve hedefleri anlattı.

Radyo Trafik İzmir’de yayınlanan “İZUM ile İzmir’de Ulaşım” programına İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Kadir Efe Oruç ile Fen İşleri Dairesi Başkanı Hamdi Ziya Aydın konuk oldu. Radyo Trafik İzmir Yayın Sorumlusu Esra Balkanlı’nın sorularını yanıtlayan Oruç ve Aydın İzmir ulaşımına dair önemli bilgiler verdi. EDS’de gelinen son durum, Çiğli Tramvayı, Buca Metrosu, Onat Tüneli ile ilgili merak edilenler cevap buldu. 

ÇİĞLİ TRAMVAYI ŞUBAT YA DA MART AYINDA HİZMETE GİRECEK

İlk olarak Çiğli Tramvayı konusuna açıklık getiren İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Kadir Efe Oruç, dış finansman kaynağının onayını aldıklarını belirterek, “Hattın yüzde 93’lük kısmı tamamlandı, yüzde 7’lik kısmı kaldı. 72 milyon EURO’dan daha fazla bir yatırımın 100 milyona yakın da araç maliyeti var. Yakın zamanda onayı aldık. Çalışmalar tekrar başladı, 2024’ün Şubat ya da Mart ayında Çiğli Tramvayı’nı hizmete almayı hedefliyoruz.” açıklamasını yaptı.

BUCA METROSU’NDA GELİNEN DURUM…

Kadir Efe Oruç, Cumhuriyet tarihinin en önemli yatırımlarından biri olarak nitelendirdiği Buca Metrosu için ise, “Metro devasa bir yatırım, içinde çok fazla maliyet unsuru barındırıyor. Dış finansman kaynağıyla ilerliyoruz. Çalışmalara 5 istasyonda başladı. Köstebek dediğimiz makine bu ayın sonunda tünelleri kazmaya başlayacak. İşin yüzde 3’lük kısmını tamamladık. Günlük 400 bin yolcu hareketliliği bekliyoruz. Buca trafiğini çok büyük oranda rahatlatacağını düşünüyoruz. Hiçbir aksama olmadan çalışmalarımız devam ediyor, finansmanı tam olan Buca Metrosu’nu 2026 yılının ilk yarısına yetiştirmeyi planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

DENİZ ULAŞIMINDA ELEKTRİKLİ GEMİ HEDEFİ…

Deniz ulaşımında 12 ay boyunca 8, dönemsel olarak da 4 olmak üzere 12 iskelenin aktif olarak kullanıldığına vurgu yapan Ulaşım Dairesi Başkanı Oruç, Mavişehir, Adliye ve Bayraklı İskelelerini işletime almayı amaçladıklarından ancak imar planlarıyla alakalı sorunlar yaşadıklarından bahsetti. “Deniz yoluyla taşınan yolcu sayısının çok yukarılara çıkarılmasını hedefliyoruz.” diyen Oruç, “Deniz ulaşımında taşıdığımız her yolcu için sübvanse payımız 18 lira. Feribot kullanırsanız 130 liraya çıkıyor. Deniz ulaşımında oluşan bu zararı azaltmak ve işletme maliyetlerini düşürmek için elektrikli araçların deniz ulaşımında da kullanılması büyük önem arz ediyor. Elektrikli gemilerle birlikte işletme maliyetleri yaklaşık yarı yarıya azalıyor. Bu kapsamda 6 adet elektrikli yolcu gemisi alımı için çalışmalarımızı tamamladık, dış finansman görüşmelerimizi yaptık ve Avrupa Birliğinden önemli bir miktar hibe de alabileceğiz. Ancak dış kredi kullanmak için projenin Cumhurbaşkanlığı tarafından yatırım programına alınması gerekiyor. 2022 yılında, projenin 2023 yılı Yatırım Programına alınması için başvuru yapmıştık ancak projemiz yatırım programına alınmadı. Projenin 2024 yılı Yatırım programına alınması için geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanlığı’na tekrar başvurumuzu yaptık. Projenin yatırım programına alınmasına müteakip İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye’nin ilk elektrikli yolcu gemilerini filomuza katmak için 2024 yılı içerisinde ihalesini yapmayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

EDS İÇİN YENİ HEDEF…

Kadir Efe Oruç, EDS ile ilgili olumlu gelişmelerin de olduğunun altını çizerek, “Kısmi bir onay aldık, bazı iyileştirmeler yapmak durumundayız. Emniyet Genel Müdürlüğü yol kenarı parklanmalarıyla alakalı yeni bir proje yapacak. Bu konuda bir revize istendi. 15 noktada hız, 177 noktada ışık denetimi yapacağız. EDS sürecinde önümüzdeki hafta içinde güncel şartnameye göre İl Emniyet Müdürlüğü ile yeni bir sözleşme imzalayıp Genel Müdürlüğe göndereceğiz. 2024 yılında kent genelinde otonom denetleme sistemlerini kullanacağımızı öngörüyorum.” dedi.

İZMİR’E PAYLAŞIMLI ELEKTRİKLİ BİSİKLETLER GELİYOR

Kesintisiz 110 km’nin üstünde olan bisiklet yolu ağını geliştirmek istediklerinden de bahseden Ulaşım Dairesi Başkanı Oruç, “Eylül sonu ya da Ekim başında paylaşımlı elektrikli bisikletle ilgili ihalemizi gerçekleştireceğiz. Kent içinde kullanılabilecek elektrikli bisikletleri vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Pik saatlerde 16-17 bin civarında İzmir’de bisiklet sayıyoruz. Vapurda bisikletlilerin 50 kuruş ödemesinin bisiklet kullanımına etkisi yüzde 152… Mobilite Adası projemiz var. İlk olarak Buca’da başlayacağız. Kesintisiz bir aks için çalışıyoruz, böylece yeni bisiklet yolları devreye girmiş olacak. Üçkuyular İskelesi, Fahrettin Altay ve üniversitelere bağlanacak 2. bir mobilite adası hattı planlıyoruz. İlk etapta 6, toplam hedefimizde 30 olmak üzere mobilite adası çalışmaları yapacağız.” bilgisini verdi. 

BUCA-ONAT TÜNELİ NE ZAMAN TAMAMLANACAK?

İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanı Hamdi Ziya Aydın da düzenlenecek yollar, devam eden çalışmalar ve hedeflenen projelerle ilgili Radyo Trafik İzmir dinleyicilerine önemli bilgiler verdi. Buca Onat Tüneli ile alakalı işlerinin kesintiye uğradığını hatırlatan Aydın, “Danıştay’ın verdiği kesin kararla birlikte Nisan ayından itibaren 7/24 saat çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Havalimanı’ndan ve Konak’tan gelen hattı Otogar’a ve Çevre Yolu’na bağlamış olacağız. 2025 yılının ilk yarısında tüneli ve tünelden sonraki bağlantıyı tamamlamayı hedefliyoruz. Kazı işleminde bir ay içinde 2 bin 500 metre uzunluğundaki tünelin yarısını tamamlamış olacağız.” değerlendirmesini yaptı. 

TIR’LAR LİMANA DİREKT GİRİŞ YAPACAK

Hamdi Ziya Aydın, günün neredeyse her saatinde sıkışıklığın görüldüğü Zafer Payzın Kavşağı ile Yeşildere arası için yapılacak çalışmalar hakkında kritik detaylar paylaştı: 

 

“Söz konusu proje kapsamında, DGM, Hilal ve Tepecik Köprüleri ile ilgili olarak da ilave şerit genişletmeye yönelik projeler yürütülüyor. Güzergah uzunluğu yaklaşık 4,5 km olup, yapılacak yol uzunluğu olarak düşünüldüğünde ise yaklaşık 14 km’yi buluyor. Projenin uygulanmasına Ege Mahallesi Kavşağı Bağlantı Yolu Projesi ile başlanması planlanıyor. Proje kapsamında bulunan Ege Mahallesi köprüsü için yapım ihalesine çıkılmış ancak katılım olmadığı için ihale iptal oldu. Söz konusu proje şehrin kalbi olarak nitelendirilen BESAŞ Köprüsü’nden Zafer Payzın Kavşağına kadar olan arteri kapsıyor. Ayrıca bu proje ile İzmir Limanı’na da ayrı viyadükle ilave bir bağlantı yapılacak. Bu da limana gelen tırların şehir içi trafiğine girmeden limana ulaşmasını sağlayacak, trafiği azaltmakla birlikte ticarete de olumlu bir katkı sağlayacak.”

ALSANCAK MEYDANI PROJESİ…

Alsancak Gar önündeki kavşağın yer altına alınmasıyla alakalı projenin tamamlandığını aktaran Hamdi Ziya Aydın, “Ege Mahallesi Köprüsü ve Mimar Sinan Caddesi bağlantısının tamamlanmasının ardından projemize başlayacağız. TRT binasının önünden bir alt geçit yaparak Mürselpaşa Bulvarı’na bağlanacak bir yol çalışmamız olacak. Zafer Payzın projemizle birlikte geçişler daha rahatlayacak. Bunların tamamlanmasının ardından Alsancak Garı kavşağıyla alakalı çalışmalarımıza başlayacağız.” dedi.  

KATLI KAVŞAK PROJELERİNDE GELİNEN SON DURUM…

Fen İşleri Dairesi Başkanı Aydın, kritik noktalardaki trafiği rahatlatacak alt ve üst geçitlerle alakalı ise şu bilgileri verdi:

“Yaşayanlar Kavşağı ile ilgili katlı kavşak projemiz hazır. Ana isale hattının deplasesi gerekiyor. İZSU çalışmasının ardından çalışmaya başlayacağız. Küçükyalı Kavşağı’na yeni bir geçişten ziyade sığınma cebini uzatmayı planlıyoruz. 128 Sokak kesişiminden sahile çıkışı sağlamak için incelemelerimiz devam ediyor. Karataş’ta yaya üst geçidi projemiz var. Işıklardaki faz sayısını azaltıp, trafiğe önemli katkı sağlayacak. Ayyıldız Kavşağı’nı açtık, Serinkuyu trafiğini bir nebze olsun rahatlattık. Asıl burada o bölgeyi rahatlatacak 6500 Sokak’tan demiryolu üstünden geçecek bir taşıt üst geçidi projemiz var. Kamulaştırma çalışmalarının tamamlanmasını bekliyoruz. Bilim Müzesi’nden Anadolu Caddesi’ne bağlanacak yol bölgedeki trafiği daha da rahatlatacak. Gaziemir’de taşıt üst geçidi yapıyoruz. İZBAN hattı üzerinden geçecek yolla birlikte Sarnıç bağlantıları rahatlayacak. Gaziemir’de 370 Sokak’tan 351 Sokak’a bağlantı projemiz olacak. Gerekli izinleri aldık, böylece Akçay Caddesi’ne yeni bir alternatif oluşturacağız.”

“TELEFERİK KONUSUNDA YOL ALAMIYORUZ”

2. bir çevre yolunun şehir trafiğine ciddi bir katkısı olacağını, bu konuda Karayolları Bölge Müdürlüğü ile görüşmelerinin sürdüğünü ifade eden Aydın, “Yakın zamanda açılacak Şehir Hastanesi’ne ulaşımı sağlamak için bağlantı yolları planlıyoruz. Teleferik projesi hazırladık, son aşamaya geldik. Ocak ayından itibaren izin konusunda tıkandık, beklemedeyiz. 10’ar kişilik 150 kabin ile hizmet vermeyi planlıyoruz. Bayraklı sahilden 8 buçuk dakikada Şehir Hastanesi’ne ulaşılabilecek. Ama şu anda izin alamadığımız için yol kat edemiyoruz.” sözlerini sarf etti.